lördag 16 juni 2018

Dubbelmarinerad fläskfile

(10 personer)

ca 1½ kg fläskfile
rapsolja
salt och peppar
limeklyftor
färska örter

2 dagar före festen, marinad 1:

Marinad 1
4/5 dl vit balsamvinäger
3 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1 tsk chilipeppar ancho style ( jag tog vanlig chilipeppar)
4/5 dl tomatpure
½ dl vatten

1. Blanda vinäger, socker, paprikapulver, chilipeppar, tomatpúre och vatten
2. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.

Dagen före festen:

Marinad 2
3 vitlöksklyftor
4 msk mörkt muscovadosocker
1 dl rom (kan uteslutas)
2 msk vit balsamvinäger
1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar ca 4 lime)
1½ tsk salt
2½ dl rapsolja

1. Sätt ugnen på 150°
2. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt brinna, så stek inte på för hög värme.
3. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
4. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70, ca 40 min. Ta ut och svalna
5. Marinad 2: Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök.
6. Skiva köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.

4 timmar före servering: Lägg upp köttet på ett fat. Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
Strax före servering: Garnera med limeklyftor och färska örter, t ex mynta och koriander.

(Fläskfilén kan tillagas fram till punkt 6 upp till 1 månad i förväg. Skär upp i skivor. Skå in i plastfolie och frys in i tättslutande plastpåsar. Tina helst i kylen, det tar ca 4 timmar. I rumstemperatur tar det ca 2 timmar.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar