Kycklingspett
(4 port)
500g kycklinglårfile eller kycklingfilé
1 dl naturell yoghurt
2 st vitlöksklyftor, rivna
saft och skal från 1 apelsin
1 dl ajvar relish (stark eller mild)
salt och grovmalen svartpeppar
1. Skär kycklingen i ca 1-2 cm breda remsor
2. Blanda samman yoghurt, vitlök, saft och skal från apelsinen samt ajvar relish med rikligt med svartpeppar i en stor skål
3. Lägg kycklingen och vänd runt. Häll allt i dubbla plastpåsar och förslut noga
4. Låt marinera i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten
5. Ta upp kycklingen från marinaden och torka av det mesta av yoghurtbladningen
6. Trä kycklingen på blötlagda bambuspett eller andra grillspett
7. Hetta upp en grill eller en stekpanna med rapsolja eller grilla och stek spetten ca 2 min på varje sida eller tills de är helt genomlagade. Jag hade mina i ugnen på 175° C
8. Krydda med salt och ev mer svartpeppar
9. Servera med saffransaioli
Aioli
0, 25 g saffran (½ paket)
1 st äggula, rumstempererad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
½ tsk dijonsenap
¾ dl rapsolja, rumstempererad
2 msk olivolja, rumstempererad
salt och grovmalen svartpeppar
1. Aioli: Mortla saffran med en nypa salt
2. Mixa (eller vispa) ihop äggula, senap, saffran och finhackad vitlök
3. Tillsätt oljan, litet i taget, i en tunn rinnande stråle under tiden som du mixar (eller vispar) kraftigt
4. Smaka av med salt och svartpeppar
5. Förvara aiolin i kylskåp tills servering
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar