(8-10 bitar)
Chokladbotten
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
3 msk kakao
1½ dl gräddfil
175 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
½ dl ljust muscovadosocker
2 tsk vaniljextrakt
2 stora ägg
1. Värm ugnen till 175°
2. Smörj och mjöla 2 bakformar. 15 cm i diameter.
3. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan. Blanda kakaon med gräddfilen
4. Vispa smör, socker, muscovadosocker och vaniljextrakt vitt och fluffig. Tillsätt äggen ett i taget och vispa i någon minut.
5. Tillsätt mjöl och gräddfil till smörsmeten i omgångar och vispa i ett par minuter. Fördela smeten jämnt i de 2 formarna
6. Grädda bottnarna i ca 35 min
Marängsmörkräm med hallon
4 äggvitor
2⅓ dl strösocker
250g rumsvarmt smör
100g hallon
ev. lite rosa pastafärg
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är ca 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig (som en marängsmet). Vispa tills smeten har svalnat ca 10 min
3. Tillsätt smöret, lite åt gången. När allt smör är tillsatt vispa 3-5 min. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig - det är lätt ordnat. Är det för kall så sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm så låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan
4. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
5. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn forsling. Tillsätt lite rosa pastafärg om man önskar starkare färg.
Hacka chokladen. Låt grädden koka upp och häll den sedan över den hackade chokladen. Rör om tills all choklad är smält. Tillsätt smöret och låt svalna till rumstemperatur
Chokladganache
100g mörk choklad
100 g (1 dl) vispgrädde
25 g smör
Hacka chokladen. Låt grädden koka upp och häll den sedan över den hackade chokladen. Rör om tills all choklad är smält. Tillsätt smöret och låt svalna till rumstemperatur
Sätt ihop tårtan
1. Dela både bottnarna på mitten till 4 tunnare bottnar
2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen. Upprepa tills du har använt 3 av bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
3. Bred ut ett tunt lager forsling över hela tårtan. Låt den stå i kylen i ca 20 min eller tills lagret har stelnat något.
4. Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn. Ställ in den i kylen igen.
5. Spritsa tappar med chokladganache på tårtans kant så det kan rinna ner. Ta en klick på toppen och bred ut den.
5. Spritsa tappar med chokladganache på tårtans kant så det kan rinna ner. Ta en klick på toppen och bred ut den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar