lördag 2 juli 2016

Körsbärspaj



Vi hade sommarfest och eftersom det var nära 4 juli så valde jag USA som tema och försökte göra mat inspirerad av USA.

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl socker
100g kylskåpskallt smör
1 dl mandelmjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskot
2 tsk rivet citronskal
1 msk rom
2 äggulor

Fyllning
1 dl socker
3 msk maizena
2 msk färskpressad citron
1 liter urkärnade körsbär

1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till majdegen förutom rom och äggulor i matberedare.
2. Tillsätt sedan rom och äggulor. Kör i endast några sekunder. Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 min.
3. Gör undan tiden fyllningen. Blanda socker, maizena och citronsaft med körsbären. Rör tills maizena och sockret har lösts upp

4. Sätt ugnen på 200°

5. Ta ¾ av majdegen och klä en pajform. Kavla antingen ut degen eller tryck ut den med fingrarna. Fyll formen med körsbärsblandningen. Kavla ut den resterande majdegen och skär den i ca 2 cm breda remsor och lägg dem i ett korsmönster över pajen. Pressa försiktigt fast degen längs kanterna och skär bort överflödig deg.
6. Grädda pajen i ca 50 min. Täck pajen med folie om den börjar se bränd ut.
7. servera pajen ljummen eller kall med en kula glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar