söndag 5 juli 2015

Pekannötspaj med whiskey

Pajdeg
125g smör i bitar
250g vetemjöl
50g florsocker
1 ägg
3 msk vatten

Fyllning
3 ägg
1½ dl strösocker
1 dl mörk sirap
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
50g smält smör
1 tsk kanel
5 cl whiskey
3 dl grovhackade pekannötter

1. Sätt ugnen på 175 C. 
2. Blanda ihop smör, mjöl och florsocker i en bunke. När blandningen blir gryning häll i ägget och vattnet och arbeta ihop det till en deg
3. Lägg degen i plastfolie och lägg i kylskåpet för 20 min.
4. Tryck ut den i en pajform som är ca 24 cm i diameter och grädda den i ca 12 min i ugnen. (lägg gärna några ärtor eller ris på ett bakplåtspapper på degen - så den blir snygg och prydligt)

Fyllning:
1. Vispa ihop ägg, socker, sirap, salt och vaniljsocker. Tillsätt det smälta smöret, kanel och whiskey och blanda väl. 
2. Häll i nötterna i pajformen och häll sedan över smeten och ställ den i ugnen i ca 30 min. skulle den börja bli mörk så kan man lägga folie över så den inte blir bränd. 

Kan serveras med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar