söndag 5 juli 2015

Körsbär och blåbärs paj

Såg denna pajen på nätet och tyckte den skulle vara perfekt till vår lilla 4th of July party. Jag har översatt receptet från Martha Start sida. (Basic pie dough for sweet cherry pie)

Paj skal:
5½ dl mjöl (= 2½ cups)
1 tsk salt
1 tsk socker
225g smör ( 225g =1 cup= 2 sticks)
4 msk (¼- ½ cups) kallt vatten

1. I en matberedare blandar man samman mjöl,salt och socker. Pulsera kort. Tillsätt smör och mixa runt tills degen blir fin. Fortsätt att pulsera. Tillsätt lite 4 msk vatten och fortsätt att pulsera tills degen håller ihop. Om det behövs kan man tillsätta mer vatten, 1 msk åt gången. Överarbeta inte degen.  

2. Dela degen i 2 klumpar. Den ena klumpen kan vara lite mindre eftersom vi bara ska använda den för att göra stjärnor och linjer. Plasta in dem och lägg dem i kylen tills den är fast, minst 1 timme och upp till 3 dagar. Degen kan också frysas upp till 3 månader.

3. Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken och kavla den större degklumpen. Ta fram en pajform som är ca 22 cm i diameter. Ta degen upp runt en kavel och lägg över formen. Försiktigt tryck ner degen till botten och sidorna (sträck inte på degen). Låt det finnas ca 2 cm deg hänga över kanten. Ställ den i kylen tills den ska användas.  

Fyllning:
1 kg (2 askar) körsbär
125 g blåbär (jag använde amerikanska men man kan använda vanliga också)
1 dl (½ cup) strösocker
2 msk maizena
2 msk färskpressad citronsaft

Pensling
1 lättvispad ägg
1 msk socker

Serveringsförslag : tillsammans med vaniljglass eller grädde

1. Sätt ugnen på 200°
2. Halvera körsbären och ta bort kärnan. (Jag använde en tång jag har för att ta ut olivkärnor)
3 Blanda ihop socker och maizena. Ta bort en liten för att blanda med blåbären. Se till att bären blir tänkta av mjölblandningen.
4. Häll citronsaft över bären. Se till att det kommer runt bland bären.
5. I pajskalen sätt en bit tjockare papper och vik det som ett L. Sätt L:et bakvänt för att forma den hörnan du ska ha blåbären. Häll blåbären innan för rutan och körsbären i resterande ¾ av formen.
6. Ta den lilla degbollen som du har över och gör stjärnor för att ha på blåbären och linjer på körsbären.
7. Vispa lätt ägget och pensla degen. Strö socker över kakan.
8. Sätt in den i ugnen i nedersta delen. Låt den vara inne i 60-70 min. (Om degen börjar få för mycket färg lägg en bit aluminiumfolie över ca efter 40 min). Ta ut och låt den svalna och sätta sig ca 3 timmar.
                                                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar