söndag 11 september 2022

Blåbärskaka med kardemumma och vit choklad fluff

 



Ingredienser

– 125 g smör
– 2½ dl strösocker
– ägg
– 1½ tsk kardemummakärnor
– 3 dl vetemjöl
– 1 krm salt
– 2 tsk bakpulver
– 1½ dl gräddfil
– 2 dl blåbär
Vit chokladfluff
– 3 dl vispgrädde
– 150 g vit choklad
Garnering
– 125 g hallon
– 125 g blåbär

Gör så här

1. Vit chokladfluff: Värm grädden i en kastrull så att den nästan kokar. Dra kastrullen från värmen.     Hacka chokladen, tillsätt den och rör tills den smält in. Ställ kastrullen kallt över natten.
2.Sätt ugnen på 175°. Smält smöret till kakan. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke.
3.Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda kardemumma, vetemjöl, salt och bakpulver i en skål.
4.Tillsätt det smälta smöret, mjölblandningen och gräddfilen till äggsmeten. Blanda ordentligt. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant och som mäter 24 cm i diameter.
5.Strö över blåbären. Grädda en bit ner i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna i sin form.
6.Vispa den kylda grädden till ett fluff, med elvisp. Bred fluffet över kakan och strö över hallon och blåbär.

Kockens tips

Tänk på att fluffet måste förberedas dagen innan.
Det funkar även med frysta hallon och blåbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar