söndag 4 december 2022

Tranbärsås

Tranbärssås påminner om den svenska lingonsylten och serveras ofta på den amerikanska högtiden Thanksgiving och på julmiddagar i Storbritannien. Såsen är söt och syrlig och passar utmärkt till fågel och viltkött. Ett recept från: Buffé nr 11, 2022

6 pers

stora apelsiner
 kanelstång
1 1/4 dl ljust muscovadosocker
225 g frysta tranbär
salt peppar

Tvätta en apelsin noga. Skär bort 3 remsor skal (för 6 port) med en skalare, se till att få med så lite som möjligt av det vita. Pressa juicen från båda apelsinerna och lägg i en kastrull med skalet, socker, kanelstång och tranbär. Låt koka upp och koka under lock på svag värme ca 15 minuter, rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

Låt svalna och häll upp på en väl rengjord glasburk. Håller ca 1 vecka i kylskåp. Servera såsen rumstempererad.

Helstekt kalkon med salvia, citron och vitlök



6-8 portioner

1 hel kalkon (à ca 3 1/2 kg)
1 citron
1 gul lök
1 äpple
(några sviskon)
1 tsk flingsalt
3 dl vin eller vatten
salt, svartpeppar 
steksnöre

Kryddsmör
100g smör
3 stora vitlöksklyftor 
1 msk olivolja
2 krm chiliflakes
1 kruka grovhackad salvia

1. Tina kalkonen i kylskåp 1–2 dygn tills den är helt tinad (om fryst används).

2. Ta ur ev hals och inälvor. Torka av kalkonen noga med hushållspapper så den blir helt torr. Riv skalet från citronen (spara till kryddmöret) och skär den i klyftor. Skala och skiva löken. Skär äpplet i klyftor.

Kryddsmör: Mixa ihop ingredienserna med citronskalet. 1 msk salt och 1 tsk peppar

3. Sätt ugnen på 175°C.  Lossa skinnet på kalkonens lår och bröst. Tryck in ca 2/3 av kryddsmöret under skinnet. Gnid in resten av smöret på kalkonen. Fyll kalkonen med lök, äpple, några sviskon (valfritt) och citronklyftorna. Vik in vingspetsarna under kalkonen och knyt ihop lårbenen med steksnöre. Strö över flingsalt och 2 krm peppar.

4. Häll vinet i en stor ugnsform och sätt in formen längst ner i ugnen. Lägg kalkonen på ett galler. Klä ev in yttersta delen på lårbenen med aluminiumfolie så att benändarna inte bränns. Sätt in kalkonen i ugnen ovanför formen tills innertemperatur är 72°C intill lårbenet. Räkna ca 40 minuter/kg kalkon.

Låt kalkonen vila ca 45 minuter innan du skär upp den. Krydda det skivade köttet med salt och peppar. Ringla gärna över lite av skyn.

Gräddsås

2 dl buljong från kalkonen
5 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 msk gelé (t ex vinbärsgelé)
1-2 msk japansk soja 

Koka upp buljong, grädde och soja. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner. Låt koka ca 5 minuter. Vispa ner gelén och smaka av med salt och peppar.

Servera med gräddsåsen.

lördag 3 december 2022

Kryddig bakad pumpa med grönkål

Baka butternutpumpa kryddad med ingefära, kanel och muskot i ugnen och servera tillsammans med grönkål och en sötsyrlig senapsdressing för en matig vintersallad.Ett recept från: Buffé nr 11, 2022

6 pers/ 45 min

ca 1 1/2 kg butternutpumpa 
vitlöksklyftor (rostas till dressingen)
2 msk finhackad färsk ingefära
2 tsk malen kanel
1 krm riven muskotnöt
2 msk olivolja
100 g grönkål
1/2 dl rostade pumpafrön
salt, peppar

Dressing

1/2 dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger 
2 tsk honung
1 tsk dijonsenap

Sätt ugnen på 200°C.

Skala och kärna ur pumpan. Skär i ca 3 x 3 cm stora bitar och lägg på en plåt. Krossa vitlöksklyftorna och lägg på plåten med skalet kvar. Blanda pumpan med ingefära, kanel, muskot, olja, salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen tills pumpan är mjuk och börjar få lite färg, ca 30 minuter.

Dressing: Ta ut pumpan ur ugnen och ta bort skalet från vitlöken och lägg i en skål. Mosa vitlöken med en gaffel och blanda med övriga ingredienser till dressingen och salt.

Plocka grönkålen från stjälken och lägg på plåten med pumpan. Häll över dressingen och blanda noga. Toppa med pumpakärnor.


Stuffing med bacon och timjan


Stuffing är en örtkryddad brödröra som under högtiden Thanksgiving används som antingen fyllning i kalkonen eller serveras som tillbehör. Den består oftast av vitt bröd, lök, selleri, timjan och gott om smör. I det här receptet har vi även tillsatt bacon, morot och vitlök. Ett recept från Buffé nr 11, 2022

5 skivor ljust surdegsbröd
stor gul lök
vitlöksklyftor
stor morot 
selleristjälkar
140 g Bacon
1/2 dl hackad färsk timjan 
2 msk smör + 25 g smör
2 dl buljong från kalkonen eller kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
1/2 tsk salt
2 krm  svartpeppar
stort ägg

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skär brödet i tärningar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och rosta tills brödet är helt torrt och krispigt ca 10 minuter, rör om en gång.
3. Sänk ugnen till 175°C.
4. Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Hacka sellerin fint. Strimla baconet.
5. Fräs grönsakerna med bacon och timjan i smöret tills grönsakerna är helt mjuka och baconet fått lite färg. Ta från värmen och blanda ner det rostade brödet och tillsätt hälften av buljongen. Blanda noga, krydda med salt och peppar och låt stå ca 30 minuter.
6. Smält smöret och rör ihop med resten av buljongen. Vispa ner ägget. Blanda ner i brödblandningen, häll ut i en ugnsform. Ställ in i mitten av ugnen 15 minuter eller tills den får fin färg.

Sötpotatisstomp med ost och lök

Mycket god mos av sötpotatis. Receptet är hämtad från Buffe tidningen  nr 11, 2022
Sötpotatis är ett gott tillbehör till såväl kött som fågel och fisk. Här mosas sötpotatisen till ett krämigt stomp tillsammans med lagrad ost och lök som kompletterar sötpotatisens söta smak. Ska du laga en Thanksgivingmiddag är detta mos perfekt till kalkonen!

1800 g sötpotatis
gul lök
1 stor vitlöksklyfta 
2  msk smör
1 1/2 dl finriven lagrad ost
salt, svartpeppar

Skala och skär sötpotatis i bitar.

Skala lök och vitlök och skär i bitar.

Lägg sötpotatis, lök och vitlök i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Tillsätt salt och låt koka upp. Koka tills sötpotatisen är mjuk ca 20 minuter.

Häll av och mosa med en stomp eller visp och rör ner smör och ost. Smaka av med salt och peppar.