lördag 3 december 2022

Stuffing med bacon och timjan


Stuffing är en örtkryddad brödröra som under högtiden Thanksgiving används som antingen fyllning i kalkonen eller serveras som tillbehör. Den består oftast av vitt bröd, lök, selleri, timjan och gott om smör. I det här receptet har vi även tillsatt bacon, morot och vitlök. Ett recept från Buffé nr 11, 2022

5 skivor ljust surdegsbröd
stor gul lök
vitlöksklyftor
stor morot 
selleristjälkar
140 g Bacon
1/2 dl hackad färsk timjan 
2 msk smör + 25 g smör
2 dl buljong från kalkonen eller kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
1/2 tsk salt
2 krm  svartpeppar
stort ägg

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skär brödet i tärningar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och rosta tills brödet är helt torrt och krispigt ca 10 minuter, rör om en gång.
3. Sänk ugnen till 175°C.
4. Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Hacka sellerin fint. Strimla baconet.
5. Fräs grönsakerna med bacon och timjan i smöret tills grönsakerna är helt mjuka och baconet fått lite färg. Ta från värmen och blanda ner det rostade brödet och tillsätt hälften av buljongen. Blanda noga, krydda med salt och peppar och låt stå ca 30 minuter.
6. Smält smöret och rör ihop med resten av buljongen. Vispa ner ägget. Blanda ner i brödblandningen, häll ut i en ugnsform. Ställ in i mitten av ugnen 15 minuter eller tills den får fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar