söndag 4 december 2022

Helstekt kalkon med salvia, citron och vitlök



6-8 portioner

1 hel kalkon (à ca 3 1/2 kg)
1 citron
1 gul lök
1 äpple
(några sviskon)
1 tsk flingsalt
3 dl vin eller vatten
salt, svartpeppar 
steksnöre

Kryddsmör
100g smör
3 stora vitlöksklyftor 
1 msk olivolja
2 krm chiliflakes
1 kruka grovhackad salvia

1. Tina kalkonen i kylskåp 1–2 dygn tills den är helt tinad (om fryst används).

2. Ta ur ev hals och inälvor. Torka av kalkonen noga med hushållspapper så den blir helt torr. Riv skalet från citronen (spara till kryddmöret) och skär den i klyftor. Skala och skiva löken. Skär äpplet i klyftor.

Kryddsmör: Mixa ihop ingredienserna med citronskalet. 1 msk salt och 1 tsk peppar

3. Sätt ugnen på 175°C.  Lossa skinnet på kalkonens lår och bröst. Tryck in ca 2/3 av kryddsmöret under skinnet. Gnid in resten av smöret på kalkonen. Fyll kalkonen med lök, äpple, några sviskon (valfritt) och citronklyftorna. Vik in vingspetsarna under kalkonen och knyt ihop lårbenen med steksnöre. Strö över flingsalt och 2 krm peppar.

4. Häll vinet i en stor ugnsform och sätt in formen längst ner i ugnen. Lägg kalkonen på ett galler. Klä ev in yttersta delen på lårbenen med aluminiumfolie så att benändarna inte bränns. Sätt in kalkonen i ugnen ovanför formen tills innertemperatur är 72°C intill lårbenet. Räkna ca 40 minuter/kg kalkon.

Låt kalkonen vila ca 45 minuter innan du skär upp den. Krydda det skivade köttet med salt och peppar. Ringla gärna över lite av skyn.

Gräddsås

2 dl buljong från kalkonen
5 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 msk gelé (t ex vinbärsgelé)
1-2 msk japansk soja 

Koka upp buljong, grädde och soja. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner. Låt koka ca 5 minuter. Vispa ner gelén och smaka av med salt och peppar.

Servera med gräddsåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar