måndag 20 november 2023

Pumpapaj

 




125g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
½ krm salt
½ dl strösocker
1 ägg

Fyllning

1 kg butternbutpumpa
3ägg
1½ dl råsocker
1 dl vispgrädde
1 tsk kanel, malen
1 tsk ingefära, malen
1 tsk kryddnejlika, malen
½ tsk muskotnöt, malen

Till serving
vispad grädde eller vispad creme fraiche med vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 225 grader. dela pumpan och ta ur kärnorna. Lägg halvorna med snittsidan ner på en plåt med bakplåtspapper
2. Rosta pumpan i ugnen 25-30 min tills den här helt mjuk. Testa om pumpan är klar ed en kniv. Låt svalna och gröper köttet. Mixa det till en helt slät pure.

3. Nyp ihop smör, mjöl, salt och socker för hand eller en matberedare. Blanda i ägget och arbeta till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant och grädda 10-12 min

4. Sänk ugnen till 200 grader. Vispa ihop ägg och råsocker pösigt med elvisp. Blanda grädden, pumpapuren och kryddorna. 

5. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och ställ in i ugnen ytterligare 30-35 min. Om pajskalet eller fyllningen börjar bli för mörk kan du täcka med aluminiumfolie. Dekorera pajen med kanel och servera med grädde och ett rostade pekannötter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar