( 2h 10 min)
1 kalkon, helst färsk, annars tinad (ca 5 kg)
1 citron
½ dl smör
1 citron
½ dl smör
salt och peppar
kinesisk soya
Stuffing
2 dl vitt bröd, skurit kuber
2 dl calvados
1 msk salt
1 tsk peppar
sviskon
2 gul lok, finhackat
3 st äpplen, finhackade
2 dl färska örter t ex salvia, oregano, timjan eller persilja, hackade
1. Dela citronen och stoppa ena halvan i "halsgropen". Blanda ihop ingredienserna till stuffing och stoppa den inuti kalkonen
2. Bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. Lägg kalkonen i en ugnsform form.
3. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Salta och peppra.
4. Stek i ugnen, 225 grader, i 30 min med bröstsidan uppåt. Ta ut och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär i formen.
5. Sätt in i ugnen. Beräkna 30 minuter stektid per kilo kalkon, innertemperaturen på bröstköttet bör vara 65 grader och 75 grader på lårköttet.
6. Låt kalkonen vilande folie en stund innan du skär upp den.
Servera stuffing som tillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar