(8 port)
1 fläskytterfile, ca 1 kg
1 dl vitt vin
smör, till stekning
svartpeppar
1 stekpåse
2 vitlöksklyftor
5 st sardeller
1 citron, rivet skal
1 dl färsk citrontimjan, repad alt vanlig timjan
Salsa verde
1 kruka basilika
2 st vitlöksklyftor
5 sardellfileer
100g bladpersilja
2 msk pressad citron
2 dl olivolja
2 msk pinjenötter
3 msk kapris
svartpeppar, nymalen
1. Gör först såsen. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna ett par minuter tills de får lite färg. Skaka pannan då och då så att de inte bränns. Ställ åt sidan.
2. Lägg persilja, basilika, kapris, vitlök och sardeller på en stor skärbräda och hacka samman allt till en smulig blandningen eller använda matberedare.
3. Lägg alltsammans i en skål och rör i citronsaft och olivolja. Smaksätt med svartpeppar och låt såsen dra i minst 1 timme före servering, men gärna över natten
4. Sätt ugnen på 125° C. Hacka ihop citrontimjan, citronskal, vitlök och sardeller. Klappa in köttet med det och peppra väl.
5. Hetta upp lite smör i en stor panna och bryn köttet försiktigt runt om. Observera att örterna bränns lätt, så var uppmärksam
6. Lägg köttet i en stekpåse, häll i vinet och förslut. Lägg påsen i en ugnsfast form. Klipp ett litet hål i ena snibben på påsen.
7. Låt köttet steka på falsen under mitten i ca 45 min tills en ugnstermometer visar 65 grader. Låt det vila 15 min.
8. Ta ut köttet ur påsen och skär det i mycket tunna skivor. Arrangera på ett stort fint fat och skeda över lite av salsa verden.
9. Strö över pinjenötterna före servering. Servera resten av såsen bredvid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar