söndag 29 november 2015

Thanksgiving kalkon


                                                      

(8 personer)

1 kalkon 3,5-4 kg)
1½ msk salt
1 tsk svartpeppar
2 gula lökar
2 morötter
2 äpplen
färsk hackad salvia
färsk hackad rosmarin
färsk hackad timjan
75 g smör
2 dl vatten

1. Sätt ugnen på 225°. Ta inkråmet ur kalkonen. Spara det till såsen. Skär bort gumpen. Skölj och torka kalkonen. Gnid insidan och runt om med salt och peppar. 
2. Skala löken och kärna ut äpplet och dela det i bitar. Skala morötterna och skiva dem. Hacka örterna och lägg undan liten till att lägga ovanpå kalkonen. Lägg in resten av örterna och äpplena, löken och morötterna. Bind ihop benen. 
3. Smält smöret och pensla kalkonen runt om. Häll 2 dl av vattnet i pannan. Sätt en termometer i tjockaste delen av låret, men inte i kontakt med benet. Ugnsstek i nedre delen av ugnen ca 2½ timme till innertemperaturen är 72°. Häll emellanåt spad över kalkonen. Skulle det försvinna för mycket häll vatten över. Kan tänkas att man får täcka över kalkonen så den inte blir för bränd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar