fredag 4 november 2016

Kryddig pumpapaj




Pajfyllning
600g pumpa
2 dl vatten
1 dl socker
1 tsk malen kanel
1 msk muskot
5 ägg
1 dl grädde

Pajdeg
250g mjöl (ca 4 dl)
1 tsk bakpulver
1 msk råsocker
175 g smör
2 msk vatten

Topping
1½ msk malen ingefära (jag tog ca ½ msk)
1½ msk malen muskot (jag tog ca ½ msk)
1 msk nymalen svartpeppar (tog mindre)

1. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Hetta upp en kastrull med smör och fräs upp pumpan. Slå på vattnet och låt puttra ihop under lock ca 20 min. Rör om då och då så det inte bränner fast. Kör purén till en slät smet med mixerstav och blanda med socker, kanel och muskot. Låt purén svalna.

2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och smör till en grynig massa. Blanda vattnet och knåda ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 175° i 10 min. Pajskalet drar ihop sig när det rörgräddas så ha gärna lite överhäng på degen.

3. Vispa ihop ägg och grädde. Rör sedan i pumpazuren. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175° i ca 60 min eller till fyllningen är fast. Pudra över ingefära, malen muskot och svartpeppar. servera med vaniljgrädde, vispad grädde eller creme fraîche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar