fredag 4 november 2016

Sötpotatissallad

2 sötpotatis
2 små blomkål
1 granatäpple
2 par påsar medelhavssallad
salt och peppar
olivolja
balsamvinäger

1. Sätt ugnen på 175°. Klyfta sötpotatis och dela blomkål i små buketter. Salta och peppra. Ta ut dem när sötpotatisen är klara. Lägg sallad i faten, lägg dit potatis och blomkål, slå med baksidan av en träsked på granatäpplet. Gör dressing på olivolja och balsamvinäger och häll över salladen.

Rådjursstek

 1 kg rådjursstek
salt
malen svartpeppar
smör

1. Sätt ugnen på 175°. klappa in steken med rejält med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och klicka i smöret. Ta inte bort nätet. Bryn steken på alla sidor. Lägg över i en ugnssäker form. Sätt evt i en ugnstermometer så att spetsen lager i den innerea delen av steken.
2. Låt steken stå i gned i ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 58 grader. Låt sedan steken vila i folie innan den skärs upp i tunna skivor (det är viktigt att steken får vila, annars rinner all väska ur när man skär den)

Sås som blev mycket god gjorde jag på:
smör, kantareller, grädde, grönsak- och oxbuljong, svart vinbärssaft, mesost

Kryddig pumpapaj




Pajfyllning
600g pumpa
2 dl vatten
1 dl socker
1 tsk malen kanel
1 msk muskot
5 ägg
1 dl grädde

Pajdeg
250g mjöl (ca 4 dl)
1 tsk bakpulver
1 msk råsocker
175 g smör
2 msk vatten

Topping
1½ msk malen ingefära (jag tog ca ½ msk)
1½ msk malen muskot (jag tog ca ½ msk)
1 msk nymalen svartpeppar (tog mindre)

1. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Hetta upp en kastrull med smör och fräs upp pumpan. Slå på vattnet och låt puttra ihop under lock ca 20 min. Rör om då och då så det inte bränner fast. Kör purén till en slät smet med mixerstav och blanda med socker, kanel och muskot. Låt purén svalna.

2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och smör till en grynig massa. Blanda vattnet och knåda ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 175° i 10 min. Pajskalet drar ihop sig när det rörgräddas så ha gärna lite överhäng på degen.

3. Vispa ihop ägg och grädde. Rör sedan i pumpazuren. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175° i ca 60 min eller till fyllningen är fast. Pudra över ingefära, malen muskot och svartpeppar. servera med vaniljgrädde, vispad grädde eller creme fraîche.