söndag 21 april 2019

Jamie Olivers femtimmarslamm




1 stor benfri lammstek
olivolja
svartpeppar, malen
6 skivor bacon, gärna lite tjockare eller tärningar
3 st skalade rödlökar
3 st vitlöksklyftor (jag tog 3 solo)
örtkryddor: färsk timjan, rosmarin, lagerblad, 2 rejäla nävar
4 st potatisar, stora, skalade och skurna i bitar (jag hoppade över dessa)
1 st rotselleri, skalade och stulna i små bitar
6 st morötter, skalade och skurna i bitar i fjärdedelar
3 st palsternackor, skalade och halverade i fjärdedelar
75 cl vitt vin
75 cl vatten
salt

1. Värm ugnen till 140 grader
2. Bryn lammsteken på alla sidor i olivolja i en stor stekpanna. Salta och peppra
3. Tillsätt bacon i tärningar, hela lökar och vitlöksklyftor i ytterligare 3 min
4. Lytta över allt till en ugnsfast form eller långpanna
5. Släng i de hackade örterna och grönsakerna. Häll på vattnet och lika mycket vatten. Salta och peppra grönsaker och vätskan
6. Täck över med folie. Stek ugnen i 5 timmar
7. Smaksatt skyn med lite kalvfond, salt och peppar om så behövs
8. Servera direkt ur pannan. Skär stora bitar av köttet, sleva upp grönsakerna och servera ett gott bröd som kan suga upp såsen.

(jag gjorde en brunsås av skyn och hade kalvfond i)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar