söndag 31 mars 2024

Lammstek Påsk 2024

2,5 kg lammstek -med ben
1 msk salt
1 tsk nymalt svartpeppar
1 citron
3 msk olivolja
10 vitlöksklyftor
5 kvistar rosmarin

Sky

3 gula lökar
3 morötter
2 palsternackor
1 selleristjälk
2 lagerblad
3 kvistar rosmarin
3-4 kvistar persilja
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten

1 sätt ugnen på 225°. Skär loss senor och köttet högst upp på stekenför att få benet rent högst uppe. Skär rutor i fettkappan och hinnor. Krydda runtom med salt och peppar. Halvera citronen. Gnid in steken med citronhalverna och smörj den  runtom med olja. (jag pressade citron saft över dem och lade de pressade citronerna ner i fatet med rotfrukterna)

Skala vitlöken. Skär 10 hål i steken fördelat jämt runtom. Tryck in vitlök och rosmarin i hålen. Skala lök, morötter och palsternacka. Lägg dem i ugnssäker form med stjälkselleri, lagerblad, rosmarinkvistarna och persiljekvistar. Häll på vin.

Ställ formen med lök och rotsaker på en plåt i nedre delen av ugnen. Sätt ugnsgallret över och lägg lammsteken på gallret. Ugnsstek i 225° i ca 30 min. Sänk därefter ugnstemperaturen till 170°. På så vis får köttet en fin yta och blir jämnare tillagat. Sätt in en termometer och ugnsstek till 70° innertemperatur för genomstekt, lätt rosa kött. Kontrollera formen med lök och rotsaker till skyn så att det inte bränner fast. Fyll evt på med lite vatten. 

Ta ut steken och låt den vila 20 min. Använd skyn till att göra sås.

Servera med potatis, pressgurka, grönsaker, sallad

Pressad gurka

 (4 port)

1 färsk gurka
3 krm salt

2 msk ättiksprit (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
½ krm vitpeppar
2 msk hackad persilja

Skiva färsk gurka tunt med osthyvel. Blanda med salt i en skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 min. Häll av spadet

Gör en lag av ättiksprit, vatten, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering