tisdag 4 januari 2022

Asiatisk biffsallad med granatäpple och avokado



 ca 4 portioner

ca 600g utskuren bigg (jag tog 3 ryggbiffar)
150g tunna risnudlar
1 gurka
1 pkt sojabönor
1 pkt coctailtomater 
3 avokado
Kärnor från ½ granatäpple
1 rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander

Sås
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
1 citrongräs, riven (endast det vita)
1 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 2 lime)
½ dl farinsocker

1. Blanda ingredienserna till såsen tills sockret har löst sig. Ta hälften av såsen och lägg blanda med köttet för att marinera, minst 2 timmar men gärna för dagen. Spar resterande sås i kylen.
2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj i kallt atten och låt rinna av.
3. Skär gurkan i halvmånar. Skär tomat och rödlök i tunna klyftor. Gärna avokadon. Grovhacka ytan och koriandern - men spar lite till garnering. Blanda alla grönsaker förutom avokadon med nudlarna.
4. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat. Grilla köttet snabbt på båda sidorna i några minuter tills det får färg. (Det går också att steka i en grillpanna eller vanlig stekpanna). Det ska helst vara lite rosa inuti. Låt köttet bila i 10 in och skär det sedan i tunna strimlor.
5. Häll ner hälften av såsen i  nudlarna och blanda (obs! EJ såsen som köttet har marinerats i). Varvar nudlarna och grönsaker med köttet och avokadon på ett uppläggsfat. Häll över resterande sås och toppa med extra örter och granatäpplenkärnor. För lite mer hetta kan man strö över lite skivad chili. Servera med ris för en matigare måltid.