lördag 28 december 2024

Pumpapaj 2024



6-8 portioner

Pajdeg

150g kallt smör
3 dl vetemjöl 
1¾ dl havregryn
1 msk socker
1 krm salt
2-4 msk kallt vatten

Fyllning
700g skalad, urkärnad pumpa (t ex butternut)
2 stjärnanis
1 kanelstång
3 ägg
¾ dl rörsocker
¾ dl farinsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
4 tsk majsstärkelse
2 krm salt
1¼ dl vispgrädde
½ dl mjölk (3%)

1. Pajdeg: skär smöret i tärningar. Blanda smör och alla torra ingredienser till en smulig massa, gärna i matberedare. tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg
2. Kavla ut degen tunt mellan två mjölade bakplåtspapper. Klä en pajform ca 35X11 cm eller ca 27 cm i diameter (för 6-8 bitar) med degen och skär bort överflödig deg. Nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylen ca 20 min.
3. Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Sänk temperaturen till 175°C

1. Fyllning: Skär pumpan i mindre bitar och lägg i en kastrull med stjärnanis och kanelstång. Fyll med vatten så det täcker och koka tills pumpan är mjuk ca 20 min. Häll av i ett durkslag. Låt rinna av ordentligt.
2. Plocka bort stjärnanis och kanelstång, lägg pumpan i en bunke och mixa slätt
3. Vispa ägg, rörsocker och farinsocker poröst några minuter med elvisp. Vispa ner pumpapuren, malen kanel, ingefära, majsstärkelse och salt. Blanda ner grädde och mjölk och rör till en jämn smet.
4. Häll smeten i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min eller till fyllningen har stannat. Låt svalna helt.

Till servering: Pudra gärna pajen med kanel och servera med grädde eller glass


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar