Helstekt kalkon
5 kg kalkon
Fyllning:
4 st klyftade äpplen
75g smör i bitar
125g katrinplommon
2 rödlök i bitar
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
1 kvist salvia
1. Blanda ihop allt.
2. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop benen. Lägg kalkonen i en form.
Att pensla med:
1 msk kinesisk soja
50g smält smör
salt & peppar
1. Blanda smöret med sojan och kryddorna.
2. Pensla kalkonen runt om.
3. Lägg kalkonen i ugnen på 225° i ca 30 min.
4. Ta ut formen och sätt ugnen på 175°
5. Häll i formen följande:
Till ugnsformen
2 dl vatten
2 st gul lök i bit
2 st morötter i bitar
5 st enbär, torkade
1. Häll i allt i formen och stek kalkonen på ryggen uppåt. Ös kalkonen då och då.
2. Vänd upp bröstet de sista 30 min. Beräkna 30 min stektid för varje kilo. Innertemperaturen ska vara +70° när kalkonen är färdig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar