lördag 28 december 2024

Kalkon 2025



Helstekt kalkon

5 kg kalkon

Fyllning:

4 st klyftade äpplen
75g smör i bitar
125g katrinplommon
2 rödlök i bitar
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
1 kvist salvia

1. Blanda ihop allt. 
2. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop benen. Lägg kalkonen i en form.

Att pensla med:

1 msk kinesisk soja
50g smält smör
salt & peppar

1. Blanda smöret med sojan och kryddorna. 
2. Pensla kalkonen runt om. 
3. Lägg kalkonen i ugnen på 225° i ca 30 min. 
4. Ta ut formen och sätt ugnen på 175°
5. Häll i formen följande:

Till ugnsformen

2 dl vatten
2 st gul lök i bit
2 st morötter i bitar
5 st enbär, torkade

1. Häll i allt i formen och stek kalkonen på ryggen uppåt. Ös kalkonen då och då.

2. Vänd upp bröstet de sista 30 min. Beräkna 30 min stektid för varje kilo.  Innertemperaturen ska vara +70° när kalkonen är färdig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar