Vi har alltid Banansås, "Gitte sås", Gorgonzolasås, pepparrotsås)
Äppletzatziki
4 dl turkisk yoghurt eller annan yoghurt
2 st pressade vitlöksklyftor
1 tärnat äpple
salt och peppar
1. Riv äpplet och krama ut lite vätska. Pressa vitlöksklyftorna och blanda allt med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
Gorgonzolasås
1 tsk citronsaft
140g gorgonzola
2-3 pressade vitlök
1-1½ msk worchestersås
1 msk vitvinsvinäger
3 dl gräddfil
salt o peppar
Mosa gorgonzola och blanda sedan ihop allt. Gott till fondue
Banansås
1 mosad banan
salt och peppar
2 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
Blanda ihop allt. Gott till fondue.
Fetaostsås
2 dl yoghurt
1 bit fetaost
några blad hackad mynta
Smula ner fetaosten. Blanda ihop allt.
Chilikräm
2½ dl gräddfil
1 msk sambal oelek
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (pressad)
Blanda ihop allt.
Örtsås 2017/18
2 dl creme fraiche
1 msk finhackad timjan
2 msk finhackad basilika
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta, hackad
salt
nymalt svartpeppar
Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar
Orientalisk paprikasås 2017/18
2 dl ajvar relief
2 dl gräddfil
1 pressad vitlök
Blanda alla ingredienser och ställ kallt en stund
Äpple- och currysås 2018/2019
1 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 finrivet äpple
1 tsk curry
1 krm salt
½ dl hackad syltlök
Blanda alla ingredienser och ställ kallt en stund
Pepparrotssås
Banansås
1 mosad banan
salt och peppar
2 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
Blanda ihop allt. Gott till fondue.
Fetaostsås
2 dl yoghurt
1 bit fetaost
några blad hackad mynta
Smula ner fetaosten. Blanda ihop allt.
Chilikräm
2½ dl gräddfil
1 msk sambal oelek
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (pressad)
Blanda ihop allt.
Örtsås 2017/18
2 dl creme fraiche
1 msk finhackad timjan
2 msk finhackad basilika
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta, hackad
salt
nymalt svartpeppar
Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar
Orientalisk paprikasås 2017/18
2 dl ajvar relief
2 dl gräddfil
1 pressad vitlök
Blanda alla ingredienser och ställ kallt en stund
Äpple- och currysås 2018/2019
1 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 finrivet äpple
1 tsk curry
1 krm salt
½ dl hackad syltlök
Blanda alla ingredienser och ställ kallt en stund
Pepparrotssås
4 dl matyoghurt, turkiskt eller grekiskt
3 msk finriven färsk pepparrot eller från en tub
½ dl hackad persilja (frivilligt)
salt och peppar
Blanda alla ingredienser och ställ kallt en stund
Vitlökssås 2022/2023
100 g färskost (typ Philadelphia)
1 dl majonnäs
0,75 g gräddfil
½ vitlök solo eller 2 klyftor
salt och svart peppar
Blanda ihop allt
Texmex sås 2020/2021
3 dl gräddfil
2 krm salt
1 krm vitpeppar
½ tsk spiskummin
½ tsk mald paprika
5 droppar tabasco
½ klyfta vitlök
2 msk limesaft
- Blanda ihop allt
- Cheddarsås 2023/2024
1 dl mjölk
2-3 dl riven cheddar
½ hackad röd chili
½ tsk liquid smoke
lite salt
Koka upp mjölken och vänd ner osten. Rör till osten smält och smaksätt den sedan med chili, liquid smoke och lite salt
Blev tjock som smör när den stelnade och när jag värmde på den med lite mjölk och blev då helt lös. Kommer inte att göra den igen.
Pestosås 2024/2025
2 dl grekisk yoghurt 20%
1 brk pesto (stod ingen mängd. Jag tog en burk från ICA på 185g)
2 msk hackad persilja
salt och peppar
Blanda ihop allt
Bearnaisesås 2024/2025
2 dl grekisk yoghurt 10%
1 tsk torkad dragon
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk hackad gräslök
salt och peppar
Blanda yoghurt med dragonen, senap och vinäger. Rör i gräslöken och smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå en stund och mogna i smaken.
Detta är ett recept som jag har fått av en f d kollega Gitte. Hemma kallar vi den "Gitte sås". Den är underbar god och jag använder den ofta till grillat. Det blir aldrig något kvar. Gör den för ni kommer aldrig att göra något annat. Mumsig!!!
1 äggula
1 dl olja (ej olivolja)
½ tsk salt
1 msk fransk senap
2 vitlöksklyftor
färsk basilika efter smak
1 tsk citronsaft
½-1 dl creme fraiche
1. Blanda äggula, salt, senap och citron. Vispa hårt ca 45 sek. Droppa i oljan medan du fortsätter vispa. Vispa tills blandningen blir krämig.
2. Rör ner den pressade vitlöken och hackade basilikan. Blanda i creme fraiche och sätt såsen på kylningen.
(Till 19 pers gjorde jag receptet x3 och det räckte inte. Borde gjort x4)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar